Vandaag 10% korting gebruik code FEESTDAGENKORTING2022

Wat is opaal ?

Het mineraloïde opaal is een amorfe variëteit van kwarts, SiO2·nH2O, gehydrateerd siliciumdioxide met een waterpercentage van soms wel 20%. Opaal kan kleurloos zijn, wit, melkachtig blauw, grijs, rood, geel, groen, bruin en zwart.

Men maakt onderscheid tussen de glinsterende edel opalen, de geelrode vuuropalen en de gewone opalen. Hun fysische eigenschappen vertonen belangrijke verschillen. Vaak kunnen veel van deze kleuren meteen worden gezien, veroorzaakt door interferentie van licht dat door minieme, regelmatig gerangschikte openingen binnen de microstructuur van het opaal gaat, bekend als de kristalstructuur. Deze openingen worden met secundair kiezelzuur gevuld en vormen tijdens verharding dunne lamellen binnen het opaal. Dit kleurenspel wordt opalescentie genoemd.

Opaal is van het woord woord upala uit het Sanskriet afgeleid, dat edelsteen betekent.

Er is geen andere steen die het mysterie van de opaal heeft. Met zijn vurige kleuren en prachtige kleurenspectrum vind je deze tegenwoordig veel in sieraden.

Echte opaal is heel duur en zeldzaam, daarom verkopen we bij Aramat Jewels sieraden met synthetische opalen deze zijn niet van echt te onderscheiden en zijn stukken leuker qua prijs voor je portemonnee

Elke opaal is anders. Er zijn geen twee stenen hetzelfde. En elke steen reflecteert het licht anders, afhankelijk van de diepte en persoonlijke kenmerken. Deze steen ontwijkt een mystieke uitstraling zonder zelfs maar te proberen.

Opalen zijn enorm populair voor sieraden en het is niet moeilijk om erachter te komen waarom met die prachtige reeks kleuren. Zacht en vrouwelijk en toch fel en gedurfd.

Opaal heeft de eer om de geboortesteen van oktober te zijn. Terug naar de oudheid is het in verband gebracht met magische eigenschappen. Men geloofde dat het zowel geluk als ongeluk zou brengen. Sommige culturen gebruikten opalen in witte magie en geloofden dat ze geluk brachten. Andere culturen beschouwden ze als een derde oog waarmee je de toekomst kunt vertellen.

Opalen zijn een halfedelsteen, maar een zwarte opaal kan net zoveel kosten als een diamant. De hoeveelheid vuur in het opaal en waar het vandaan komt, bepaalt de prijs. Bleke opalen kunnen vrij goedkoop worden gekocht, maar hoe vuriger of roder, hoe duurder de opaal wordt.

Opaal sieraden zijn er in verschillende stijlen en zijn gezet in zowel goud als sterling zilver. Soms zie je triplet of gestapelde opalen, andere keren zijn ze solitair. Ze zijn er ook in verschillende snitten.

Er zijn verschillende soorten opalen:

De vuuropaal is waarschijnlijk de meest populaire. Het is doorschijnend met vurige oranje en rode vlekken. De kleuren zijn levendig en bedwelmend. Deze opaal wordt ook wel de Mexicaanse opaal of de kersenopaal genoemd.

De witte opaal is een ondoorzichtig melkachtig wit met lichtflitsen van regenboogkleuren.

De boulder opaal is een natuurlijk massief opaal met een fijne laag opaal afgezet op een ijzeren basis.

De water- of gelei-opaal is kleurloos en transparant en heeft geen kleurenspel.

Het kristal opaal is ook transparant, maar vertoont een regenboog van kleur. Het is zo transparant dat je er op een lichte ondergrond doorheen kunt kijken.

Het mozaïek opaal is precies wat het zegt. Kleine onregelmatige stukjes opaal passen stevig in elkaar. Het is een geweldige manier om chips te gebruiken en is zeer betaalbaar.

Het opaaldoublet is gemaakt van gesneden lagen natuurlijk opaal dat te dun is om in een enkele set te worden gebruikt. Het is verlijmd en gezet op zwart glas of ijzersteen, wat de kleur versterkt. De doublet opaal is veel goedkoper omdat je minder echte opaal koopt.

Synthetische opalen worden in een laboratorium gemaakt en hoewel ze volgens de wet in principe dezelfde eigenschappen hebben als een natuurlijke opaal, moet de juwelier je vertellen of het een synthetische steen is.

In tegenstelling tot wat je hoort, zijn opalen niet moeilijker te onderhouden dan andere stenen. Je mag er niet op kloppen of erop slaan en je moet ze uit direct zonlicht of warmte houden.

Een ding dat u moet weten, is dat opalen niet kunnen worden gereinigd in een commerciële sieradenreiniger of een andere agressieve chemische oplossing. Gebruik liever een zachte borstel en water met een scheutje azijn, daarna grondig uitspoelen.

Water zal je opaal geen pijn doen, tenzij het een doublet of triplet is, dan moet je niet onderdompelen in water. Massieve stenen zijn prima. Kijk dat is niet zo moeilijk.

Dus de volgende keer dat een opaal je betoverd en met je mee naar huis wil, waarom zou je deze prachtige mysterieuze steen dan niet toevoegen aan je sieradencollectie. Alleen dan ervaar je het mysterie van de opaal.

Wat voor sieraad zoek je?